Emrah KAHRAMAN – Mali Müşavirlik & Denetim Hizmetleri

7104 Sayılı Yasanın Getirdikleri (KDV ve Diğer Kanunlar)

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda önemli değişiklikler yapan “7104 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlar ile 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 06.04.2018 tarihli 30383 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Kanun yürütme ve yürürlük maddeleri hariç 28 maddeden oluşmakta olup bu maddelerden 21’i vergi düzenlemelerine ilişkindir.

ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV MATRAHI

7104 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 2 nci maddesinin beşinci fıkrasına eklenen cümle ile, arsa karşılığı inşaat işlerinde, arsa sahibi tarafından müteahhide yapılan teslimin, arsanın tamamı yerine, müteahhide kalacak konut veya iş yerlerine isabet eden arsa payı itibarıyla gerçekleştiği, müteahhit tarafından yapılan işlemin de arsa payına karşılık, konut veya işyeri teslimi olduğu hükme bağlanmıştır.

Burada en önemli değişiklik, arsa sahibinin bundan böyle, müteahhide kalan konut ve işyerlerine isabet eden arsa payı için KDV ihtiva eden fatura düzenleyecek olmasıdır. Yapılan düzenlemeyle, arsa karşılığı inşaat işleri iki ayrı teslim olarak tanımlanmakta, vergilemede en önemli sorunlardan birisi olan emsal bedel tespit sorunu çözüme kavuşturulmuştur.

BAZI İŞLEMLER KISMİ İSTİSNA KAPSAMINA ALINMIŞTIR

7104 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (c), (g) ve (o) bentleri değiştirilerek, (ö) bendi ilave edilerek yapılan düzenlemeyle,

a-Adi Ortaklıkların Sermaye Şirketine Dönüşmesi İşlemleri Kısmi İstisna Kapsamına Alınmıştır.

Kurumsallaşmanın teşvik edilmesi amacıyla, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde sayılan şartları sağlamak kaydıyla adi ortaklıkların sermaye şirketine dönüşmesi işlemleri istisna kapsamına alınmıştır.

b-Konfeksiyon Sektöründe Ortaya Çıkan Kırpıntı Teslimleri İstisna Kapsamına Alınmıştır.

Konfeksiyon sektöründe ortaya çıkan, aynen veya onarılmak suretiyle kullanılması mümkün olmayan kırpıntıların teslimi vergiden istisna edilmiştir.

c- Gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri istisna kapsamına alınmıştır.

Gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda, ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri istisna kapsamına alınmıştır.

Yapılan düzenlemeler 01.06.2018 tarihinde yürürlüğe girecektir.

OYUN YAZILIMLARI İSTİSNA KAPSAMINA ALINMIŞTIR

7104 sayılı Kanunun 14 üncü maddesiyle 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun geçici 20 nci maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle, teknoloji geliştirme bölgesinde ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunanların bu bölgelerde ürettikleri oyun yazılımları istisna kapsamına dahil edilmiştir.
Ayrıca 3065 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamında KDV’den istisna edilen işlemler nedeniyle yüklenilen vergilerin indirimine imkan tanınmıştır.

Yapılan düzenleme 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Mali Müşavirlik Hizmetleri İçin İletişime Geçin

Whatsapp
💬 Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabilirim?