Emrah KAHRAMAN – Mali Müşavirlik & Denetim Hizmetleri

KOSGEB Girişimcilere 3 farklı teşvik verecek !

KOBİ’lerin finansmana erişimi konusunda yeni mevzuat çalışması tamamlanmak üzere. Bir kaç ay içerisinde yürürlüğe girecek modelle Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) kendini yeniden yapılandırmış olacak. Destek modellerinden, KOBİ tanımına kadar reel sektöre bakışını değiştiren KOSGEB’in yeni yol haritası 10 adımdan oluşuyor. Akademi kökenli Başkan Cevahir Uzkurt, yeni yapılanmanın KOBİ’lerin teknoloji, üretim, ihracat dahil geniş anlamda ekosisteminin oluşturulması, mentörlük sağlanması temelli olduğunu açıkladı.

Yeni dönem için yaklaşımınızın çerçevesi nedir?

KOBİ ve girişimcilik ekosistemindeki bütün unsurların, merkezinde KOSGEB’in olduğu, koordine ettiği ama bütün ekosistemi birlikte yöneten bir anlayışla hareket etmemiz gerekiyor.

Bu bütçe tevdi edildiyse, 1 ya da 3 yıl sonra hesap verebilmeliyim. Ayrıca, şu kadar mikro ölçekli firmayı, küçük ölçekli, şu kadar küçük ölçekli firmayı orta, şu kadar ortayı da büyük yaptık. Yani KOBİ’leri mezun ettik. Bir ülkenin KOBİ sayısıyla övünmesi bana çok doğru yaklaşım gelmiyor. Övünülecek bir şey varsa yılda ne kadar KOBİ’yi büyük ölçekli yapabildik?.. Yani “mezun ettik”.. Bu çok önemli bir şey. Başka kuruluşlar da KOBİ’lere benzer bir destek veriyorsa çakışma ve çatışma kaçınılmaz. Devlet olarak piyasaya ister regülasyon anlamında, ister finansal olarak birilerine destek verin ya da başka türlü müdahale edin, her müdahalenin olumlu sonuçları olabileceği gibi yıkıcı, rekabeti bozcu etkisi de olabilir. Yıllardır tartışılan iktisadi bir sorundur. Biz KOSGEB olarak destek verdiğimizde gerçekten KOBİ’leri güçlendirmemiz lazım. Yurtdışına açabilmemiz, uluslararası hale getirebilmemiz, katma değerini, teknoloji seviyesini artırmamız ve ölçeğini büyütmemiz lazım.

Girişimciliğe 3 ayrı teşvik verilecek, mevzuat bitmez üzere

Girişimcilik programlarını tamamen revize ettik. Özellikle teknoloji düzeyi yüksek alanlardaki start-up’lara 360 bin TL’ye kadar destek vereceğiz. Yüksek teknolojide üretim yapacağım diyenlere, belli dönemlerde 360 bin, orta-yüksek teknoloji ise 260 bin, imalat sanayiinde olup geleneksel sektörlerdeyse 160 bin TL’ye kadar destek vereceğiz. Bu anlattıklarımızın hepsinin kararlarını İcra Kurulumuzdan aldırdık. Mevzuatları bitmek üzere. Bu başlıkları artık derinleştireceğiz.

Mali Müşavirlik Hizmetleri İçin İletişime Geçin

Whatsapp
💬 Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabilirim?