İK ve Bordrolama
Danışmanlık Hizmetimizde, şirketlerin becerilerini değerlendirmelerine ve ekibin yeteneklerini ve kaynaklarını en verimli şekilde kullanan yeni bir yön seçmelerine yardımcı oluyoruz.
İnsan Kaynakları Bordrolama Nasıl Yapılır?
İnsan kaynakları bordrolama personelin işe giriş çıkış saatleri temel alınarak ay içindeki çalışma saatleri, kullanılan izinler personel takibi yapan programlara işlenir. Ardından devamsızlıklar ve mesailer incelenir ve döküm alınır. Puantaja girilen datalar, Logo İK, HR SAP gibi programlara yüklenir. Eksik ya da hata var mı diye personeller tek tek incelenir. Bu inceleme çoğu insan kaynakları çalışanı tarafından atlanır ancak bordrolama yapmanın en önemli noktalarından biri kontroldür. Personelin mesaileri, çalışma saatleri üzerine kesintileri ve varsa ek gelirleri (ikramiye, tazminat prim vs) eklenir. Eğer çalışanın icrası varsa maaşının 4’te 1’i kesilir. Bu işlemler bitirildikten sonra vergilendirme yapılır. SGK, gelir ve damga vergileri işlenir. Bu aşamadan sonra ise ay sonunda bankaya işyeri numarası verilerek işçi ve işveren kesintileri ödenir
BORDROLAR
Bordro, kelime anlamı olarak bir hesabın detaylarını anlatan cetvele verilen addır. Terim anlamı olarak ise işçi ya da memurlara ödenen maaşların detaylarını gösteren cetvellerdir. İki farklı bordro bulunmaktadır.
- Ücret Bordroları işverenler tarafından işçilere ödenen maaşların dökümlerini gösterir çizelgedir. Ücret bordrosunda hem kesintiler hem gelirler gösterilir. Bir işçi mesaiye kalmış olabilir. Prim ya da tazminat kazanmış olabilir. Ya da sigorta veya vergi kesintisi olabilir. Tüm bu gelir ve giderler tablo halinde düzenlenir Article and News research
- Maaş Bordroları Maaş bordroları 657’ye tabi memurlar için düzenlenir. Memurlar maaşlarını peşin alırlar. Memur maaş bordroları işçi bordrolarından oldukça farklıdır. Çünkü memur maaşları memurların tahsil derecesine, kıdem ve kademesine göre değişiklik gösterir. Ayrıca devlet tarafından belirlenen hizmet tazminatı, çocuk yardımı, sendika aidat desteği gibi detaylar da ücret bordrolarından farklı olarak maaş bordrolarında bulunmaktadır.
ÜCRET VE BORDRO UYGULAMALARI
Puantaj
Puantaj kaydı oluşturma ve eksik günler bildirimi, puantaj ve bordro imzası önemi
Bordro Parametreleri
Bordro parametreleri, Bordroda ödemeleri istisna ve indirimler,
Aylık Prim
Aylık Prim Hizmet belgesi verilmesi, Teşvik bildirimi ve şartları,
İşsizlik Sİgirostası
İşsizlik sigortası hesaplama ve ödemeleri,
Nasıl yardımcı olabiliriz?
Size en yakın danışmanlık ofisine giderek bizimle iletişime geçin veya çevrimiçi bir iş sorgusu gönderin.
Merak Edilenler
Bordrolama Nasıl Yapılır?
Bordrolama yapmak için çalışanların yasal olması gerekir. Yani SGK işe girişi SGK’ ya bildirilmeli ardından barkotlu çıktı alınmalı bu çıktı dosyalanmalıdır..
Puantaj Nasıl yapılır?
Puantaj çalışanların, çalışma saatlerinin tutulduğu çizelgedir. Genellikle bir program yardımı ile yapılır. Bir çalışanın haftada 45 saat ayda ise toplamda 225 saat çalışması gerekir. Bu rakamın üstüne çıkıldığında fazla mesai ücreti ödenir. Puantaj hak edişlerin hesaplanması için kullanılan ana belgedir. Bu belgeye göre çalışanlar maaşlarını alırlar.
İşçinin Özlük hakları
İşçinin özlük hakları,personel özlük işleri bordrolama ve sgk uygulamalarının ilgi alanındadır. İşçi bir sözleşme ile çalışan kişileri tanımlar. İşçi olmanı temeli sözleşmeye dayandığından sözleşme her iki tarafın rızasıyla imzalanmış olmalıdır. İşçinin özlük haklarına baktığımızda, sendikal haklar, iş sonunda kıdem tazminatı, iş sonunda ihbar tazminatı, hafta sonu tatilleri ve tatil ücretleri, fazla mesai ücretleri, yıllık izin hakkı ya da yıllık izin ücreti alacağı gibi haklar mevcuttur.
Personel Özlük İşleri
Özlük hakları konularına ve bordrolamaya yeterince hakim olamayan personelin hata yapması kaçınılmazdır. Bu hatalar sadece personeli değil maaş hesabı yapılan işçiyi de etkileyecektir. Düzgün yapılmayan bordrolar, bir sonraki ayda ek mesailer gerektirir. İşçi ücretini tam alamaz işletmeye olan güven sarsılır. Bu nedenlerden dolayı işletmeler özellikle insan kaynakları personeline mutlaka özel sağlık sigortası bordro hesaplama, personel bordro hesaplama, özlük hakları, işçi ve işveren hakları, bordro hazırlama, personel özlük işleri ve bordrolama eğitimi gibi konularda eğitim aldırmalıdır.